Degumming van organza zijde, shibori, kleuren

Een dag met Tania Verhasselt, beeldend kunstenaar

afgelast
za 24/02/2024, 10U00

Ontgommen van organza zijde, shibori, kleuren

Degumming van organza zijde! Zijdevezels die net uit de cocon komen, bevatten o.a. 'sericine'. Dit zorgt ervoor dat de zijde stijf en mat blijft. Sericine blijft op de vezels zitten bij het weven van de zijde; tijdens de laatste productiefase wordt de sericine verwijderd en krijg je de zachte zijden stoffen zoals wij die kennen.
Enkel bij zijden organza wordt de sericine dus niet verwijderd. Zijden organza is stijver en transparanter dan andere zijde.
Gaan we organza ontgommen via Shiboritechnieken, dan krijg je een spel van zachtheid en stijfheid binnen de stof.
Kleuren van deze stof geeft mooie contrasten.

Shibori is een Japanse term voor een veelheid aan afbind- en innaaitechnieken.
Deze technieken worden ook in andere delen van de wereld gebruikt; een meer gekende term is 'Tie-dye' maar dat dekt maar een deel van de lading.

Bedoeling is om de zijden organza via shiboritechnieken te bewerken en ze daarna de ontgommen. De ontgomde organza gaat daarna in 1 of meerdere kleurbaden.
Na deze dag beschik je over een basis om thuis verder te experimenteren.

In combinatie met kleur kun je prachtige, unieke stoffen ontwerpen.

Tijdens deze workshop gaan we ons specifiek bezighouden met het ontgommen van de zijden organza enerzijds en het inbinden en kleuren van de stof anderzijds.
We kunnen uitsluitend werken met 100% zijden organza!
Heb je niet de kans om deze mee te brengen, geef dan tijdig een seintje aan de docente of laat het weten bij inschrijving zodat zij een minimum aan zijden organza voorziet.
Betaling gebeurt op moment van de workshop.

Je krijgt achtergrondinformatie en maakt kennis met de mogelijkheden van deze techniek.
We werken op proeflappen en/of grotere stukken stoffen –naargelang je voorkeur– en gaan aan de slag tijdens deze inspirerende dag!

Prijzen
cursusbijdrage : € 30
Extra

Online inschrijven van 4 februari om 10 uur t.e.m. 13 februari

Datum: 24 februari van 10 tot 16 uur

Plaats: lokaal 23

Cursuscode: PL2024V95

Meebrengen: 

100% zijden organza (enkel te koop in speciaalzaken zoals bijv. De Gouden Pluim te Gent of via de docente), plankjes van gelijke grootte (bijv. 2x 5x5cm of 2x 5x10cm ...)  of ronde plankjes van gelijke grootte (bijv. 2 deksels van confituurpotjes) die niet vervormen in heet water, houten en/of plastiek wasspelden, klemmen, touw, elastieken, schaar, pan/hoge pot, kleurstof om zijde mee te kleuren (bijv Dylon), plastic om tafel te beschermen – verplicht!, eventueel plastic handschoenen

Bestellen van organza kan door minimum 2 weken op voorhand een mailtje te sturen naar tania.verhasselt@gmail.com

 

Materiaalkost5 EUR voor het gebruik van de ontgommingsproducten, de kostprijs van de organza is afhankelijk van het aantal meters – je kunt delen met een medecursist om de prijs heel schappelijk te houden - te betalen aan de begeleiding

Eventueel lunchpakket.